niedawno zauważyłem u siebie dziwny objaw - mianowicie, gdy silnik jest nagrzany i obroty spadną do około 600-650rpm przy wciśnięciu gazu i puszczeniu widać mignięcie świateł mijania, lampki w środku i innych żarówek. Problem szczególnie widoczny w nocy przy manewrowaniu na niskich obrotach lub na postoju jak się wciśnie mocno i puści gaz. Jak obroty jałowe są wyżej to napięcie jest stabilne.
Czy inni użytkownicy CAXA zauważyli u siebie podobny objaw?
Podane przez Ciebie obroty są niskie, ale może tak musi być . Miganie może być spowodowane spadkiem napięcia, czyli alternator lub regulator napięcia byłby do sprawdznia.
Ceed1, ale pytanie jest o niższe obroty, tak około 600.
Najłatwiej to sprawdzić, jak silnik jest rozgrzany (i obniża obroty jałowe do 600-650rpm). Zapalcie lampkę na podsufitce (albo otwórzcie drzwi) i depnijcie gaz - wtedy najlepiej widać.
ZM. 1,4 TSI na dobrą sprawę obroty ma na rozgrzanym silniku 620-700. Niżej nigdy nie widziałem a ponieważ każdy 1,4 TSI jest "taki sam" obroty nie mogą sie różnić o więcej niż 20-30. Są to bardzo nowoczesne silniki i powtarzalność parametrów jest w zasadzie taka sama. Pytanie było o obroty 600-650. 600 naprawdę nigdy u siebie nawet po długiej trasie na południu Europy nie widziałem.
A jak mierzycie z taką dokładnością te obroty????
To coś co macie przed oczami to wskaźnik a nie miernik, każdy patrzy z innego konta (błąd paralaksy) itp. Stwierdzenie że u jednego jest 620 a drugiego 650 hmm.
Co do tematu. U mnie też ów objaw występuje, dodatkowo poczytaj o gasnących zegarach.
Jak ktoś nie zwraca na to uwagi to nie zauważy problemu.
No przedział to ok.
Tak na marginesie to mnie się też zdaje że obroty po rozgrzaniu silnika są ciut za niskie i stąd to przygasanie świateł. Spróbuj dodawać gazu bardzo powoli i wtedy nic się nie będzie działo.
leadman, problem nie jest w żaden sposób uciążliwy.
Chciałem się tylko dowiedzieć, czy to normalne zachowanie, czy objaw jakieś awarii (regulatora alternatora czy czegoś innego).
Obiło mi się o uszy, że alternator osiąga pełną sprawność powyżej jakiś tam obrotów, i stąd, jeśli obroty spadną poniżej taj wartości, może być taki efekt...
No mnie też to nie przeszkadza. U mnie za to jak z wolnych obrotów dodam gwałtownie gazu do oporu to czasem gasną zegary. I prawdopodobnie ma to związek ze zbyt wysokim chwilowym napięciem.
Po kiego na wolnych obrotach wciskać gaz do dechy a później się zastanawiać czy wszystko w porządku? Bez sensu.
Jak chcesz ruszyć energicznie to też gaz wciskasz "energicznie", i kilka razy zauważyłem że zegary się wyłączyły na ułamek sekundy.
A wszystko się zaczęło od mignięcia świateł przy dodawaniu gazu, potem testy i próby w garażu i wyszedł temat zegarów itd...
Mnie to nie przeszkadza, ASO nie ma pojęcia o co kaman i tematu nie ciągnę dalej, no chyba że zegary całkiem zdechną .
Poza tym kiedyś ASO FSO mojemu ojcu zasugerowało żeby nie jeździł za często na 2-gim biegu to mu się nie będzie blokował .....
Cały myk polega na tym, że to usterka sporadyczna i ciężko cokolwiek pomierzyć.
Zwykły miernik pokazuje wartości prawidłowe na aku, jeden kolega z forum ma ten sam objaw i mierzył napięcia VAGiem i w chwili resetu zegarów zasilanie samych zegarów ponad 16V. Reszta napięć ok. Pytanie skąd na zegarach napięcie większe niż cała reszta.
To ja jestem owym kolegą :wink: . Napięcie na zacisku 30 w zegarch, w trakcie przegazówki, zapisane oscyloskopem w VCDSie skacze w piku do 16,8V !!!, wtedy właśnie moim zdaniem działa jakieś zabezpieczenie (ceramiczny bezpiecznik ??). Nie jestem elektronikiem, ale Kowal2002 twierdzi, że w zegarach mogą być przetwornice DC/DC które mogą podbijać napięcie. U mnie problem pojawił się przez dwa dni, zaraz na przełomie zimy i wiosny (duże skoki dobowe temperatury). Zakładam, że mam jakiś zimny lut w zegarach, nie walczę z tym, gdyż poza tymi dwoma przypadkami, nie powtórzył się więcej.
No właśnie nie pamiętałem nicka Najgorsze jest to, że nie rejestrują się żadne błędy przy tym, u mnie dodatkowo razem z zegarami gaśnie climatronic i podświetlenie włączników szyb.
No właśnie nie pamiętałem nicka Najgorsze jest to, że nie rejestrują się żadne błędy przy tym, u mnie dodatkowo razem z zegarami gaśnie climatronic i podświetlenie włączników szyb.
U mnie zapisywał się błąd w zegarach o przekroczonym napięciu.
Występuje wam objaw również pod dużym obciążeniem gdy macie wszystko co elektryczne po włączane?
Wygląda jakby regulator napięcia, ale z tego co rozumiem napięcie ładowania jest w porządku?
Występuje wam objaw również pod dużym obciążeniem gdy macie wszystko co elektryczne po włączane?
Wygląda jakby regulator napięcia, ale z tego co rozumiem napięcie ładowania jest w porządku?
Kolego, objaw nie występował u mnie pod obciążeniem. Jednak, zarówno mierzenie napięcia na zaciskach akumulatora wskazywało normalne napięcie ładowania, jak i żaden z pozostałych modułów nie zgłaszał za wysokiego napięcia - poza zegarami. Problem ewidentnie w zegarach.
Komentarz